Loader

Zuurvlees maken

2015-08-07
  • Voorbereidingstijd: 2:25 h
  • Kook Tijd: 2:00 h
  • Gereed In: 2:25 h
Gemiddelde Beoordeling

forkforkforkforkfork (4.5 / 5)

4.5 5 2
Rate this recipe

fork fork fork fork fork

2 Aantal Beoordelingen

Gerelateerde Recepten
  • Zelf patat maken

    Zelf patat maken

  • Solanum macrocarpon

    Antroewa zoutvlees en gerookte kip

  • aardappel gratin

    Aardappel schotel simpel

  • sopropo recept

    Gevulde sopropo met kipgehakt

  • okra schaaltje

    Lekkerste okersoep

 

Bekijk per Thema

Tapas recepten
Stamppot recepten

Zuurvlees is een Limburg gerecht. Het wordt bereid met paardenvlees. In Limburg eet met het met patat. Het kan ook worden gegeten met bijvoorbeeld aardappelpuree. Ook buiten Limburg wordt het gerecht steeds vaker bereidt en dat is niet onlogisch, want het is zeker het proberen waard. Het is overigens niet alleen in Nederlands Limburg populair, want ook over de grens in Belgisch Limburg wordt zuurvlees veel gegeten.

Authentieke smaak van zuurvlees

In plaats van paardenvlees kun je ook rundvlees gebruiken. Wel dient te worden opgemerkt dat paardenvlees echt hoort bij de authentieke bereidingswijze, maar mocht je niet van paardenvlees houden of om principiële redenen geen paardenvlees willen gebruiken, dan is rundvlees een prima alternatief.

Ingredients

  • 3 laurierblaadjes
  • 5 deciliter water
  • peper en zout
  • 500 gram uien
  • 800 gram paardenvlees of rundvlees
  • 2 plakken ontbijtkoek
  • 5 eetlepels Frutesse Maestrichter fruitstroop
  • 5 deciliter azijn
  • 2 kruidnagels

Methode

Stap 1

Snijd het vlees in kleine stukjes. De uien kun je op grove wijze snijden. Het vlees leg je na het snijden in kruidnagels, laurierbladen, water en azijn (allebei 5 deciliter). Voor een zoete smaak is het mogelijk om Frutesse Maestrichter fruitstroop toe te voegen. In totaal dient het vlees 24 uur gemarineerd te worden.

Stap 2

Nu kun je de marinade zeven. Het vocht hoef je niet weg te gooien, want dit heb je nog nodig. Hetzelfde geldt voor de kruidnagels en de laurierbladen. Het vlees kun je braden in een braadpan. De marinade giet je er weer bij, zodat het vlees onder water staat. Je voegt de uien toe en ook de bewaarde kruidnagels en de laurierbladen doe je erbij.

Stap 3

Na ongeveer 2 uur is het gaar. Het schuim dat ontstaat kun je er regelmatig afscheppen. Het vlees is overigens pas echt goed gaar als het uit elkaar valt. Om het geheel op smaak te brengen kun je peper en zout toevoegen, Frutesse Maestrichter fruitstroop en ontbijtkoek.

Gerechten:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *