Zelf patat maken
2021-02-16- Keuken: Nederlands
- Gerecht: Hoofdgerecht
- Moeilijkheidsgraad: Beginner
- Porties: 4
- Voorbereidingstijd: 15m
- Kook Tijd: 15m
- Gereed In: 45m
Gemiddelde Beoordeling
(4.4 / 5)
10 Aantal Beoordelingen
Gerelateerde Recepten
Het blijft lekker, af en toe een patatje! Maar ook zelf patat maken is helemaal niet zo moeilijk. Laat die diepvries frieten liggen en ga voor zelf gemaakt.
Zelf patat maken tips
Van groot belang bij het zelf patat maken is goed frituurvet. Zorg dat je voor een kwaliteitsmerk gaat en gebruik je vet niet te vaak. Naast goed frituurvet dien je rekening te houden met de volgende punten:
- Water in je vet zorgt voor een schuimende reactie. Dit willen we niet! Zorg er dus voor dat voordat je de patat in de frituur doet deze goed droog is.
- Vaak hebben we thuis niet erg grote frituren. Een grote portie friet kan ervoor zorgen dat de temperatuur erg daalt. Hierdoor plakken je frieten aan elkaar en krijg je niet het gewenste effect. Bak dus in kleine porties.
- Je frituurvet dient schoon te zijn. Bij normaal gebruik kan dien je het al na 10 tot 20 keer te vervangen. Hou je van kroketten? Dan moet het zelf nog vaker. Het paneermeel blijft onderin je frituur liggen en zorgt dat het sneller vies wordt.
- Zorg voor een schone frituur. Elke keer als je je vet vervangt dien hem goed schoon te maken. Zorg ervoor dat je zeker kleine stukjes oud vet verwijdert. Deze komen anders zo in je nieuwe schone vet terecht!
- Filter na elke bakbeurt het vet om ervoor te zorgen dat er geen kleine restjes achter blijven. Zo hou je het langer schoon.
Ga je het bovenstaande recept maken? Denk er dan ook eens over na om zelf mayonaise te maken!
Methode
Stap 1
Bak de patat eerst op 160 graden. Doe dit ongeveer 5 minuten. Laat de patat hierna zeker 30 minuten afkoelen. Ze moeten volledig koud zijn.
Stap 2
Vlak voordat je de patat wil serveren kan je beginnen aan de tweede keer bakken. Dit doen je op een hogere temperatuur dan de eerste keer namelijk 180 graden. Bak de patat totdat ze mooi bruin zijn.