Mayonaise maken

  • Opbrengst: 300 ml
  • Bereidingstijd: 20M
  • Kook tijd: 0M
  • Klaar in: 15M

Het is opzich gek dat we een van de meest gegeten sauzen eigenlijk nooit meer zelf maken! Mayonaise maken is namelijk leuk en ook nog eens best gemakkelijk, als je weet wat je moet doen. Deze koude witte of een beetje gele saus maak je met olie en eierdooiers.

Verschillende varianten mayonaise maken

Er zijn veel verschillende mogelijkheden om een specifieke mayonaise te maken die past bij je gerecht. Voeg dille toe om het goed te laten passen bij zalm. Kies voor yoghurt als je het wat minder zwaar wil maken. Sommige mensen vinden het lekker om er wat kerrie poeder door te doen, dit past bijvoorbeeld goed bij een tosti. Deze is natuurlijk het meest bekend als de grote vriend van patat. Wanneer je beide gerechten helemaal zelf maakt ben je natuurlijk super bezig!

Niet overal in Nederland noemen we deze saus het zelfde. Zo wordt het op Schiermonnikoog wel pretsaus genoemd. In veel cafetaria’s is de combinatie friet en mayo zo standaard dat je enkel “patatje met” hoeft te zeggen.

Het volgende recept is een mooie basis voor bovenstaande toevoegingen maar ook solo erg lekker. Om het te maken heb je de volgende ingrediënten nodig:

Ingredienten

  • 2 eidooiers, op kamertemperatuur
  • 2-3 theelepels citroensap
  • Beetje zout
  • 100ml olijfolie
  • 100ml plantaardige olie
  • Witte peper

Methode

Stap1

Begin met het samenvoegen van de eidooiers, het citroensap en zout. Kies hiervoor een grote ijzeren schaal. Mix dit met een garde goed door elkaar.

Stap2

Nu komt het spannende deel, het toevoegen van de olie. Begin erg voorzichtig met een paar druppels en mix dit totdat het geheel opgenomen is. Ga daarna verder met een mooie dunne straal. Voeg het niet te snel toe, dit zal ervoor zorgen dat de olie niet opgenomen wordt. Ga door totdat alle olie op is.

Stap3

Ook mayonaise moet op smaak gebracht worden. Proef en voeg zout en peper of citroen toe.

Stap4

Mayonaise kan je best lang bewaren als je het op de juiste manier doet. Kies voor een gesteriliseerde weckpot. Deze kan je bijvoorbeeld eerst uitkoken. De mayo is hierna ongeveer een week houdbaar.

 


Gemiddelde beoordeling

(4.4 / 5)

4.4 5 5
Beoordeel dit recept

5 mensen beoordeel dit recept

Gerelateerde recepten
  • kalkoen salade

  • Spruitjes

  • Knoflook Fried Chicken Brown Rice

  • Toast met heerlijke romige eieren

  • Zelf brood bakken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

/* */