Zelf brood bakken
2016-09-19- Keuken: Nederlands
- Gerecht: Bijgerecht, Ontbijt
- Moeilijkheidsgraad: Beginner
- Gereed In: 2:40 h
Gemiddelde Beoordeling
(0 / 5)
0 Aantal Beoordelingen
Gerelateerde Recepten
Wat is er lekkerder dan je eigen brood kunnen bakken? De geur van net gebakken brood in je eigen keuken is één van de lekkerste die er is. En het maken van je eigen brood is echt niet zo moeilijk als je denkt. Uiteraard wordt het nooit zo zoals bij de bakker, je hebt immers niet alle middelen daarvoor. Echter kun je een heel eind komen met je eigen oven. Je hebt ook broodbakmachines, maar dit is een hele investering en als je eigen gebakken brood toch niet lekker blijkt te vinden, is dit zonde van je investering. Daarom kan je ook gewoon je eigen oven gebruiken om brood te bakken. Hoe dit moet, staat hieronder in stappen beschreven.
Ingredients
- 250 gram volkoren meel
- 250 gram wit meel (patentbloem kan ook)
- 2 theelepels gist
- 1 theelepel zout
- 2 theelepels suiker
- 20 gram boter
- 300 ml water
- Theedoek
- Bakplaat met bakpapier
- Mengkom
Methode
Stap 1
Je doet alle ingrediënten in de mengkom. Dit moet je eerst goed mengen. Als het goed gemengd is, kun je het deeg gaan kneden. Je kunt steeds water toevoegen, want het is belangrijk dat het deeg niet meer plakt. Als het blijft plakken, dan moet je nog wat bloem toevoegen. Water voeg je toe als het deeg te droog lijkt. Wat precies te plakkerig en te droog is, moet je zelf een beetje inschatten. In dit geval geldt dat ervaring ervoor zorgt wat de beste verhoudingen zijn.
Als je een bol deeg hebt die volgens jou goed is, dan kun je deze terugleggen in de kom. Vervolgens doe je hier de theedoek over heen. Je moet de kom buiten de koelkast, op kamertemperatuur, met theedoek erover heen, laten staan. Dit moet ongeveer 40 minuten.
Stap 2
Daarna moet je het deeg gaan uitrollen. Je maakt er één grote lap van die je in drie delen vouwt. Hierdoor krijg je een soort vorm in het brood. Daarna moet je het nog een beetje plat drukken, want in de oven gaat het brood nog rijzen. Leg het bakpapier op de bakplaat en leg hier het deeg op. Dit mag eerst weer 40 minuten rusten onder een theedoek. Daarna kun je de oven gaan voorverwarmen. De temperatuur moet ongeveer 200 graden zijn. Het deeg kan in de oven als de oven deze temperatuur heeft bereikt. Vervolgens moet hij 40 minuten in de oven. Na die 40 minuten moet het op de bakplaat buiten de oven nog 40 minuten rusten.
Bonus tips voor broodbakken
Brood komt in vele smaken en daarom kan je je ingrediënten aanpassen aan jouw smaak. Als je bijvoorbeeld volkoren of notenbrood lekker vindt, kan je dit ook maken aan de hand van dit recept. Je kunt dit ingrediënt gewoon toevoegen en kijken of het lekker wordt. Je kunt ook een specifiek recept opzoeken, maar dit is in elk geval het basis recept voor brood.