Hete bliksem recept
2015-04-22- Keuken: Nederlands
- Gerecht: Hoofdgerecht
- Moeilijkheidsgraad: Beginner
- Porties: 4
- Gereed In: 50m
Gemiddelde Beoordeling
(5 / 5)
1 Aantal Beoordelingen
Gerelateerde Recepten
Hete bliksem is een aloud Nederlandse maaltijd. Het is erg lekker en voedzaam. Hete bliksem wordt ook wel een appelstamppot of een jachtschotel genoemd. Voor het maken van hete bliksem heb je uiteraard een goed hete bliksem recept nodig. Hete bliksem bestaat uit aardappelen, rundergehakt en appelen. Dit zijn de 3 basisingrediënten. Je kunt om deze 3 ingrediënten heen creatief zijn.
De basis van een hete bliksem recept
Hier volgt echter een gewoon basis voor een hete bliksem recept.
Ingredients
- 500 gram aardappelen
- 250 gram gehakt
- 2 appelen
- 2 uien
- 1 liter groentebouillon
- scheut melk
- boter
Methode
Stap 1
Kook de aardappelen in de groentebouillon totdat ze goed gaar zijn. Dit is erg belangrijk omdat er straks een puree moet worden gemaakt van de aardappelen. Dan is het handig als ze mooi gaar zijn.
Stap 2
Als de aardappelen goed gaar zijn giet je ze af. Bewaar wel een deel van het kookvocht, dit kan je later nog door de puree roeren als je de puree te droog vindt. Voeg de scheut melk toe aan de aardappelen tijdens het pureren. Dit kan je doen naar eigen smaak. Hoe meer melk, hoe romiger de puree wordt. Je kunt ook wat boter toevoegen aan de puree
Stap 3
Fruit de uien in een koekenpan totdat ze lekker glazig zijn. Dit kan je doen in boter of in olie. Boter past beter bij de rest van het gerecht.
Stap 4
Als de uien en de puree klaar zijn kun je beginnen met het opmaken van de schotel. De hete bliksem bestaat uit verschillende lagen. Begin met een laagje puree, dan een laagje vlees, en dan een laagje gesnipperde appelen en ui. Dit patroon herhaal je totdat alles op is. Belangrijk is dat je als laatste laagje puree hebt. Leg hierop wat boter.
Stap 5
Zet de schotel in voorverwarmde over op 180 graden, en laat het geheel hier ongeveer 40 minuten in staan.