Loader

Gamba bakken

2016-09-19
Gemiddelde Beoordeling

forkforkforkforkfork (0 / 5)

0 5 0
Rate this recipe

fork fork fork fork fork

0 Aantal Beoordelingen

Gerelateerde Recepten
 • mosselen bereiden

  Mosselen koken

 • bakken garnalen

  Garnalen bakken

 • zalm bereiden

  Zalm bakken

 • pangasius

  Pangafilet bakken

 • tonijnbiefstuk

  Tonijnbiefstuk bakken

 

Bekijk per Thema

Tapas recepten
Stamppot recepten

Vele mensen verwarren gamba’s met garnalen. Ze hebben overeenkomsten, maar zijn zeker niet hetzelfde. Ze behoren allebei tot de familie van peneïde garnalen. Waar garnalen echter vrij klein zijn, zijn gamba’s wat groter. Daarom worden deze gamba’s ook wel reuze garnalen genoemd. Je kan gamba’s op vele manieren eten, maar veel mensen zullen gamba’s kennen als vis voor bij de paella. Echter kun je gamba’s ook heerlijk als hoofdgerecht eten. In dit korte artikel wordt je uitgelegd hoe je de gamba’s het beste kan klaarmaken en dit wordt stapsgewijs gedaan.

Methode

Stap 1

Als je gamba’s gaat kopen, kun je het beste naar een vishandel gaan. Daar kunnen ze hem voor je klaarmaken, maar soms krijg je hem zo mee. In dat geval zit de staart er nog aan en het darmkanaal is ook nog aanwezig. Deze moet je eerst verwijderen. Dit is een precies werkje wat je het beste kan gaan bekijken in een video. In elk geval kan je de staart en de kop er afsnijden zo nodig, het darmkanaal moet je verwijderen door de vis helemaal door te snijden. Dit is prima te doen, maar je moet het wel een aantal keer gezien hebben voordat je precies weet hoe het moet. Na het schoonmaken moet je de gamba’s nog even afspoelen met koud water en daarna drogen.

Stap 2

Na het schoonmaken heb je verschillende keuzes als het gaat om de bereiding van gamba’s. De makkelijkste en snelste manier om de vis klaar te maken, is door hem te grillen. Je hebt hem dan ongeveer in 10 minuten klaar. Het enige waar je op moet letten, is dat de gamba’s van kleur veranderen. Ze moeten een beetje oranje worden en als de pan goed heet is, kan dit binnen enkele seconden gebeuren. Let dus goed op en laat de gamba’s niet zo maar staan te bakken. Je bakt ze het beste in olijfolie. Je kunt er ook voor kiezen om gamba’s te koken of te wokken.

Als je gamba’s gaat wokken, kun je ze aanmaken met groenten. Hierdoor krijgen de gamba’s een beetje de smaak van de groenten. Je kan eerst het beste de groenten aanmaken in wat olie. Als deze op smaak zijn, kun je woksaus en gamba’s toevoegen. Dan heb je een lekker wokgerecht met woksaus en gamba’s.

Tips voor gamba’s bakken

Je kunt gamba’s ook invriezen. Dit doe je door na aankoop de gamba’s direct in de vriezer te doen. Zo kan je er veel kopen en vervolgens maar een paar eten, want na één gamba of twee zit je ook wel vol. Om de gamba’s wat meer smaak te geven, kun je ze het beste klaarmaken met knoflook en peper en zout. Ook bijvoorbeeld chili kan lekker zijn, maar let er dan op dat het niet te veel chili wordt. Ook uien geven veel smaak aan gamba’s, evenals citroensap en peterselie. Je kunt prima de smaken kiezen die je zelf heel lekker vindt en vervolgens deze in een recept stoppen om te maken.

Gerechten:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.