Spaanse tortilla
2015-11-05- Keuken: Spaans
- Gerecht: Bijgerecht
- Moeilijkheidsgraad: Beginner
- Yield: 1 stuk
- Porties: 12
- Voorbereidingstijd: 40m
- Kook Tijd: 30m
Gemiddelde Beoordeling
(5 / 5)
1 Aantal Beoordelingen
Gerelateerde Recepten
Een echt Spaans gerecht is tortilla de patatas of Spaanse tortilla. Van origine is dit een gerecht wat voornamelijk uit de binnenlanden van Spanje komt. De basis is een omelet van ei, aardappels en olijfolie. Toch zijn er verschillende varianten, zo wordt er vaak ook ui of knoflook toegevoegd. Het wordt zowel koud als warm gegeten. Dit als voorgerechtje, als extra bij een salade, op een broodje of in kleine stukjes geserveerd als echte tapa. In elke tapasbar zul je hem tegen komen!
Variaties op de Spaanse tortilla
Ondanks dat dit gerechtje vaak op dezelfde manier gemaakt wordt zijn er wel veel varianten. Dit kan bijvoorbeeld chorizo zijn maar ook groenten als spinazie en aubergine. De dikte is ook nog wel eens verschillend. Tussen de 3 en 10 cm is meestal de standaard.
Ingredients
- 4 eieren
- 500 gram aardappelen (schijfjes of blokjes)
- Olijfolie
- Zout en peper
Methode
Stap 1
Begin met het bakken van de aardappels. Zorg ervoor dat je ze niet knapperig bruin bakt maar gewoon op laag vuur gaart. Bij beetgaar is het klaar. Schep de ze ondertussen regelmatig door om aanbakken te voorkomen. Als ze klaar zijn haal je ze van het vuur en laat je ze afkoelen
Stap 2
We gaan beginnen met eieren mengsel. Klop de ze los en breng op smaak met een beetje zout en peper. Voeg daarna de gegaarde aardappels toe.
Stap 3
Verwarm een koekenpan en voeg een beetje olijfolie toe. Giet wanneer de pan warm is langzaam het mengsel erin en zorg ervoor dat er geen aardappels te hoog uitsteken.
Stap 4
Bak eerst op middel tot hoog totdat de onderkant gestold is. Zet daarna het vuur laag en laat het door garen tot alle ei gestold is. Je kan hiervoor ook een deksel gebruiken, zo hou je de warmte beter in de ban.
Stap 5
Als het helemaal gestold doe je de tortilla op een bord en schuif je hem nog even omgekeerd in de pan. Nog even bakken en je bent klaar!