Loader

Pizzadeeg recept Jamie Oliver

2015-11-08
 • Yield: 6-8 pizza's
 • Porties: 6 - 8
 • Voorbereidingstijd: 20m
Gemiddelde Beoordeling

forkforkforkforkfork (4.4 / 5)

4.4 5 7
Rate this recipe

fork fork fork fork fork

7 Aantal Beoordelingen

Gerelateerde Recepten
 • Pannenkoek Recept

 • Stoofperen Recept

 • Boerenkool Recept

 • Recept Rode Kool

 • Kabeljauw bakken

 

Bekijk per Thema

Tapas recepten
Stamppot recepten

Lekker zelf pizza maken kan op verschillende manieren. Je koopt een bodem in de supermarkt en je belegt deze met lekkere ingrediënten of je gaat nog een stapje verder en je maakt ook het deeg zelf. Dan maakt je pas echt zelf pizza! Het volgende recept is geschikt voor het maken van je eigen Italiaanse creatie maar ook om bijvoorbeeld een brood mee te bakken.

Pizzadeeg recept met tipo ’00’ bloem

Pizzadeeg kan je maken met normaal bloem maar als je het helemaal Italiaans wil doen gebruik je tipo ’00’ bloem. Doordat deze bloem is fijner is dan reguliere bloem wordt je deeg nog mooier van textuur. De tipo ’00’ bloem vind je in de grotere supermarkten, in de Italiaanse specialiteit winkels of je bestelt het online.

Met de hand kneden of met de machine

Je kunt je deeg zelf kneden met de hand of met de keukenmachine. De traditionele manier is natuurlijk met de hand maar dit hoeft niet perse beter te zijn. Sommige experts vinden het kneden met de machine zelfs de betere optie, dit omdat de ingrediënten dan beter met elkaar vermengd worden. Onze ervaring is dat beide manieren een prima resultaat geven zolang je maar door gaat tot het deeg een mooie gladde textuur heeft.

Wanneer is mijn pizzadeeg klaar?

De vraag is altijd wanneer is mijn deeg voldoende gekneed en klaar om verder te rusten. Zorg ervoor dat het nog plakkerig is maar geen resten achterlaat op je handen of op je keukenblad. Daarnaast moet het wel gemakkelijk te kneden zijn en niet droog aanvoelen. Voeg wat bloem toe als het nog teveel plakt. Is het droog en moeilijk te kneden, dan voeg je nog wat water toe. Bij het toevoegen van water of bloem is het verstandig niet in één keer teveel erbij te gooien, anders blijf je corrigeren in je verhoudingen.

Tips:

 1. Wanneer je meerdere pizzabodems wil maken kan je deze bewaren met bakfolie ertussen.
 2. Pizzadeeg kan je prima invriezen. Maak een bolletje per pizza en vries dit in voor het rijzen.

Ingredients

 • Optie 1: 1 kilo wit broodmeel van harde tarwe
 • Optie 2: 1 kilo Italiaanse tipo '00' bloem
 • 1 eetlepel zout
 • 2 zakjes gedroogde gist, 14 gram in totaal
 • 1 eetlepel bastersuiker
 • olijfolie
 • 6,5 dl lauwwarm water

Methode

Stap 1

Zorg ervoor dat je je voorbereidingen goed hebt gedaan. Een schoon werkblad en alle ingrediënten staan klaar.

Stap 2

Voeg aan je warme water de zout, gist en suiker toe. Laat dit even rusten. Maak ondertussen met je bloem een bergje en maak met je handen een kuiltje in het midden.

Stap 3

We gaan beginnen met het mengen van het water en het bloem. Doe dit door steeds een beetje vloeistof toe te voegen en dit met een vork door de bloem te roeren. Neem steeds een beetje meer bloem mee van de rand van je kuiltje. Doe dit totdat het merendeel van je vloeistof gebruikt hebt.

Stap 4

Op het moment dat je randje er nog amper is kunnen we beginnen met handmatig kneden. Voeg hiervoor nog snel even de olijfolie toe. Ongeveer 4 eetlepels is voldoende.

Stap 5

Kneed het deeg door elkaar en bepaal of je mengsel niet te droog of te vochtig is. Als het goed is heb je nu alle bloem en vloeistof gebruikt. Kneed totdat het een mooie egale textuur heeft en bepaal of je nog iets moet toevoegen.

Stap 6

Als je tevreden bent over je mengsel doe je het in een grote kom en dek je het af met een vochtige theedoek. In een uurtje zal het in volume verdubbelen. Wil je dat het wat langer duurt? Zet het dan in de koelkast.

Stap 7

Zodra je klaar bent om pizza's te maken verdeel je het deeg in balletje. Dit kan je het beste doen door met een mes stukken deeg eraf te snijden. Helemaal slim is om tijdens het kneden alvast bolletje te maken.

Stap 8

Neem een bolletje naar je met bloem bestoven werkbank en druk met je handen de lucht eruit. Rol uit of verspreid met je handen als een echte pizzabakker!

Gerechten: , Ingrediënten: ,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *