Loader

Aardappelgratin met emmentaler

2015-08-09
Gemiddelde Beoordeling

forkforkforkforkfork (4.3 / 5)

4.3 5 3
Rate this recipe

fork fork fork fork fork

3 Aantal Beoordelingen

Gerelateerde Recepten
  • Bloemkool Recept

  • Pannenkoek Recept

  • Stoofperen Recept

  • Boerenkool Recept

  • Recept Rode Kool

 

Bekijk per Thema

Tapas recepten
Stamppot recepten

Aardappelgratin is een Frans gerecht. Je kunt de het serveren met een salade en vis of een stukje vlees. Door de diverse ingrediënten krijgt de aardappelgratin en fraaie bruine korst. Bij het maken van het gerecht is het wel belangrijk om goed naar de aardappelschijfjes te kijken. Deze moeten namelijk de juiste dikte hebben. Ook dient de het geheel niet te vettig te zijn, maar smeuïg.

Het ontstaan van de aardappelgratin

Zoals aangegeven is het een Frans gerecht. Aardappelgratin is dan ook ontstaan in de Franse keuken. Bij het bereiden van het gerechten gebruikt men doorgaans een niet al te diepe ovenschaal. Je kunt een grill of een oven gebruiken om de aardappelschijfjes te bakken.

Ingredients

  • versgemalen peper
  • 100 gram geraspte emmentaler
  • 1 teen knoflook
  • 800 gram vastkokende aardappelen
  • 200 milliliter slagroom
  • 200 milliliter melk
  • zout
  • halve eetlepel olijfolie

Methode

Stap 1

Bij de eerste stap verwarm je de oven op circa 180 graden. De aardappelen kun je daarna schillen en wassen. Het teentje knoflook kun je snijden. De ovenschaal, bij voorkeur een ondiepe schaal, kun je invetten met olijfolie. Voorts dien je de schaal in te wrijven met knoflook.

Stap 2

De aardappelen kun je in plakjes snijden. De plakjes dienen ongeveer 3 millimeter dik te zijn. Je legt ze over elkaar heen, ook wel de dakpanmethode genoemd, en dit doe je over de bodem van de schaal. Je kunt de melk met room mengen. Om het geheel op smaak te brengen, gebruik je en beetje peper en zout.

Stap 3

De room doe je over de aardappelen. Daarna doe je er emmentaler kaas overheen. De ovenschaal zet je hierna 45 minuten in de oven.

Gerechten: , Ingrediënten: ,

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *