Kniepertjes recept
2023-02-08- Keuken: Nederlands
- Gerecht: Toetje
- Moeilijkheidsgraad: Beginner
- Yield: 80 stuks
- Porties: 80
- Voorbereidingstijd: 60m
- Kook Tijd: 45m
- Gereed In: 60m
Gemiddelde Beoordeling
(3.7 / 5)
3 Aantal Beoordelingen
Gerelateerde Recepten
Niet voor alle Nederlanders zijn kniepertjes een bekend fenomeen. Vooral in Drenthe, Groningen en de achterhoek kennen dit lekkere dunne koekje. Tegenwoordig kopen we ze vaak opgerold in een grootverpakking in de supermarkt maar het zelf maken van deze wafel is eigenlijk helemaal niet moeilijk.
Een gemakkelijke kniepertjes recept
Kniepertjes of kniepertie zelf maken is helemaal niet moeilijk. Het recept is erg gemakkelijk en de bereiding ook. Leuk om samen met je (klein) kinderen in de vakantie te doen. Je vindt ze plat en opgerold. In december dien je ze plat te houden en in januari rollen we ze op. Deze traditie is niet bij iedereen bekend maar een opgerolde kniepert is gemakkelijk wanneer je ze wil eten met slagroom. Het oprollen dient te gebeuren wanneer hij nog warm uit het ijzer komt, wanneer hij koud is geworden behoudt hij de vorm.
Ingredients
- 500 gram suiker
- 500 gram patentbloem
- twee zakjes vanille suiker
- 3 kleine eieren of 2 grote
- 250 gram gesmolten boter
- water
- kaneel
Methode
Stap 1
Meng alle ingrediënten door elkaar en kneed tot een bol deeg. Voeg kaneel toe naar smaak. Maak balletjes deeg van ongeveer een grote knikker of stuiterbal.
Stap 2
Verwarm je ijzer voor en wacht totdat hij goed warm is voordat je begint met bakken.
Stap 3
Bak de kniepert voor ongeveer 2 minuten totdat hij licht bruin is. Open je het ijzer en blijft je hij plakken? Dan moet hij zeker nog even langer.
Stap 4
Wanneer je rolletjes wil maken dien je direct met na het bakken wanneer het baksel nog warm is deze op te rollen. Zodra hij koud wordt lukt dit niet meer.
Stap 5
Maak indien nodig het ijzer schoon met een prop keukenpapier.