Sushi Maken
2016-09-19- Keuken: Japanse recepten
- Gerecht: Hoofdgerecht
- Moeilijkheidsgraad: Beginner
- Yield: NVT
- Porties: NVT
- Voorbereidingstijd: 45m
- Gereed In: 45m
Gemiddelde Beoordeling
(0 / 5)
0 Aantal Beoordelingen
Tegenwoordig is sushi enorm populair. Sushirestaurants schieten als paddenstoelen uit de grond en deze delicatesse uit Japan wordt ook vaker thuis gemaakt. Wil je ook eens sushi maken? Bedenk dan eerst wat voor soort sushi je wil maken. Je hebt vele soorten, bijvoorbeeld sushi met avocado en zalm, komkommer en tonijn, mango en tofu. Er zijn verschillende smaken en vormen sushi. De kunst aan het maken van sushi is dat het rollen een beetje lastig kan zijn. Dit is een hele kunst die je moet uitvoeren met een matje, maar in dit recept zal in detail worden uitgelegd hoe het precies werkt.
Ingredients
- 5 eetlepels rijstazijn
- 1 eetlepel witte wijnazijn
- 500 gram sushi rijst
- 1 liter water
- Zout en suiker
- Pakje norivellen
- Zalm, tonijn, avocado, komkommer etc. na smaak
- Wasabi, Gember, Soya saus
Methode
Stap 1
Het belangrijke is om eerst de sushirijst te maken. Dit moet namelijk even blijven staan en daarom moet je dit als eerste doen. Je hebt nodig voor de rijst: • 5 eetlepels rijstazijn • 1 eetlepel witte wijnazijn • 500 gram sushirijst • 1 liter water • Wat zout en suiker Als eerste moet je de rijst wassen. Daarna moet je een mengsel maken van de rijstazijn, de witte wijnazijn, suiker en zout. Dit moet je verwarmen in de magnetron. Vervolgens doe je de rijst in een pan en doe je er water bij. Je moet aanhouden dat je ongeveer voor elk kopje rijst 1,5 kopje water gebruikt. Je brengt het aan de kook en laat het 15 minuten op zacht vuur koken. Daarna laat je de rijst lang afkoelen, tot het echt koud is. Dit kan dus de hele dag duren.
Stap 2
Het is eerst goed te bedenken welke soort sushi je wil maken. Stel we nemen als voorbeeld sushi met avocado en zalm. Je koopt dit, evenals: • 1 pak nori vellen (dit zijn de zeewiervellen die de sushi karakteriseren) • Zalm • Avocado’s • Dingen voor garnering: wasabi, gemberslices en soy-saus • Materiaal: bamboe-matje en Japanse stokjes Vervolgens snij je zowel de komkommer als de zalm in reepjes. Dit doe je omdat je de sushi moet rollen in de rol van zeewiervellen. Vervolgens leg je op de bamboemat een vel zeewier. Vervolgens moet je de rijst erop leggen, maar omdat dit goed aan je handen blijft plakken, moet je zorgen dat je voldoende water bij de hand hebt. De voor- en achterkant moet geen rijst bevatten, anders kan je niet meer rollen. Vervolgens leg je de ingrediënten op de rijst en ga je rollen. De rol kan je daarna snijden in plakjes en zo krijg je sushi.
Sushi maken tips
Als je voor het eerst sushi gaat maken, lees dan vooral nog meer tips op internet over het rollen. Wees ook niet teleurgesteld als het de eerste keer niet lukt, het is een hele kunst om goed te kunnen rollen. Je kunt ook andere soorten sushi maken, die je niet hoeft te rollen. In elk geval is het goed om te rekenen op 150 gram sushi rijst per persoon. Verder zijn er veel sushi kits te koop in de supermarkt of in speciaalzaken, waar veel basis ingrediënten in zitten. Zo vind je hier in bijvoorbeeld een mat en de rijst.