Loader

De beste Airfryer volgens de Consumentenbond?

Door : | 0 Berichten | On : 7 december 2017 | Categorie : magazine

airfryer eten

De Consumentenbond, wie heeft er niet van gehoord. De bond werd opgericht in 1953 en is in het leven geroepen om de belangen van de gewone mens te verdedigen. Dit wordt onder andere gedaan door gebruiksartikelen te testen en de resultaten vrij te geven. Op deze manier heb je een onafhankelijke partij die eerlijk vertelt hoe het er voor staat met een bepaald produkt. De Airfryer is dit jaar wederom niet aan de kritische blik van de consumentenbond ontsnapt. Ze hebben een uitgebreide uitgebreide selectie van Airfryers getest. Wat is nu de beste Airfryer volgens de consumentenbond? De Philips Airfryer XL HD9247/90, de Philips Airfryer XL HD9240/30 en de Philips Airfryer XL HD9240/90 kwamen als beste uit de test. De beloning? Een zuinige 7.0

Andere testpanels
Natuurlijk is de Consumentenbond niet de enige partij die Airfryers vergelijkt. Op internet vind je onder andere Bestgekozen.nl, Kieskeurig.nl en nog een aantal andere bedrijven die zich het vergelijken van producten eigen hebben gemaakt. Het is altijd goed om de verschillende testresultaten van deze bedrijven op een rijtje te hebben. Zo kan je zien dat Bestgekozen.nl  de ene keer wat guller is met het waarderen van producten dan de Consumentenbond en de andere keer wat zuiniger. Het blijft toch altijd persoonlijk.

Frituurresultaten
Tijdens het testen van de Airfryers worden gewone diepvriesfrieten, ovenfrieten en kroketten bereid. Helaas blijft de Airfryer hierdoor wel in de categorie van veredelde frituur hangen. Is het niet eens tijd dat ze gaan kijken naar het resultaat van bijvoorbeeld een aardappelgratin of gegrilde groenten?

Er worden twee verschillende hoeveelheden van de frieten en de kroketten getest; de maximale capaciteit van de Airfryer die is aangegeven in de handleiding en de hoeveelheid die het beste resultaat zou opleveren. Staat nergens vermeld hoeveel dit zou moeten zijn, dan nemen ze 2/3e van de maximale hoeveelheid. De tijd die de fabrikant heeft aangegeven wordt aangehouden. Wanneer de frieten, of de kroketten klaar zijn worden ze gewogen. Ze kijken naar kleur, textuur en smaak. Een eerste snelle conclusie: de ovenfrieten komen duidelijk smakelijker uit de Airfryer dan de gewone.

Tropische temperaturen van binnen en van buiten?
Een heel belangrijk aspect van de Airfryer is de warmteregeling. Tijdens het airfrituren wordt de temperatuur zowel aan de binnenkant als de buitenkant getest. Geeft de draaiknop, of de display hetzelfde getal  aan als het testresultaat van de binnenkant? En hoe warm wordt de buitenkant? Brand je je vingers als je hem even wil verplaatsen terwijl hij aan staat? Het is erg fijn dat men hier naar kijkt, simpelweg omdat een gloeiend hete Airfryer ontzettend gevaarlijk is.

Bedieningsgemak
Airfryers hebben een moderne display, of twee draaiknoppen waarmee je hem in kan stellen. De consumentenbond kijk hoe gemakkelijk de display in de bediening is. Reageert hij snel, of langzaam? Maakt hij vervelende geluidjes en hoe duidelijk zijn de symbolen? Wijst het zich vanzelf, of moet je wel echt de handleiding bestuderen voor je er iets van begrijpt?
De draaisoepelheid van de knoppen wordt ook getest. Kan je ze terugdraaien wanneer je per ongeluk de verkeerde tijd hebt aangegeven? Is het mogelijk om de tijd en de temperatuur op de seconde precies in te stellen, of werkt het allemaal wat groffer?

Opengemak
Sommige Airfryers zijn lastig te openen en te sluiten. Dit kan een punt van irritatie vormen. Als je lekker efficiënt het keukenritueel afwerkt, moet de lade niet blijven hangen of stroef gaan. Soms moet er een ietwat ingewikkelde handeling worden gepleegd om te openen. Dan moet je eerst de handleiding lezen voor je over gaat op actie. Je wilt hem natuurlijk niet meteen slopen. De Airfryers met een lade komen gemiddeld beter uit de test dan de fryers met een deksel, aldus de Consumentenbond. De fryer met een deksel heeft vaak een draaiend blad waarop het eten ligt. Hierdoor wordt alles gelijkmatig gaar.

Een laatste woord
De Consumentenbond doet zijn best, dat is zeker. Toch blijft het jammer dat ze alleen maar snackbarvoer testen. De Airfryer is zoveel meer dan dat. En daar kom je alleen achter door hem zelf te gebruiken.

Gebruikte bronnen

  1. 1. https://www.consumentenbond.nl/friteuse/beste/beste-airfryer
  2. 2. https://besteairfryer.com/
  3. 3. https://www.ad.nl/economie/werken-met-de-airfryer-succes-of-gebakken-lucht~a4a806c1/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.