Tiramisu recept

  • Bereidingstijd: 20M
  • Kook tijd: 0M
  • Klaar in: 1M

Het klassieke Italiaanse nagerecht dat zelf makkelijk te maken is en bij iedereen in de smaak valt. De amaretto is optioneel maar geeft net dat lekkere extra’s. Zorg ervoor dat er niet teveel koffie in de lange vingers komt te zitten, dit zorgt ervoor dat de tiramisu een beetje papperig wordt.

Variaties in Tiramisu recepten

De normale smaken die voorkomen in tiramisu zijn ons allen bekend. De sterke smaak van koffie, een lichte alcohol smaak en de zachtheid van mascarpone. Een lekkere textuur door de verschillende lagen.

Wat veel mensen niet weten dat origineel masalawijn gebruikt werd als alcoholisch Ingrediënt. Momenteel wordt vak amaretto gebruikt. Toch zijn er nog veel meer andere opties, zo zijn er ook varianten met rum, cognac of advocaat.  De smaak kan je zelf aanpassen door likeuren te gebruiken met een eigen smaak, voorbeelden hiervan zijn Tia Maria of limoncello. Gebruik je dit laatste drankje dan maak je je tiramisu geschikt als een fris dessert op een zomerse dag.

Geen rauwe eigen?

Sommige mensen gebruiken liever geen rauwe eieren in hun recepten. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als u zwanger bent. Bij dit recept is het mogelijk de rauwe eieren te vervangen door slagroom. Hiermee voorkom je het risico op salmonellavergiftiging. Ook kan je gepasteuriseerd eigeel gebruiken. Dit is echter niet altijd gemakkelijk te vinden in de supermarkt. De mascarpone wordt nog wel eens vervangen door magere kwark. Dit niet om vergiftigingen tegen te gaan maar omdat het minder zwaar en dikmakend is al het vette mascarpone.

Ingredienten

  • 6 eieren
  • 2 eetlepels bittere cacao
  • 30 lange vingers
  • 500 gram mascarpone
  • 250 gram suiker
  • 300 ml sterke koffie
  • Een scheutje amaretto

Methode

Stap1

Scheidt het eigeel van de eidooiers, klop het eigeel samen met de suiker tot het begint te schuimen. Schep de mascarpone er doorheen zodat een stevige maar toch soepele room ontstaat.

Stap2

Zet ondertussen de sterke koffie en laat deze afkoeling, giet een scheutje amaretto door de koffie. Doop de lange vingers in de koffie en zorg dat ze goed doordrenkt zijn. Leg ze op de bodem van een schaal of bord.

Stap3

Verspreid ongeveer de helft van de mascarponeroom gelijkmatig over de eerste laag van de lange vingers. Leg nog een met koffie doordrenkte laag lange vingers op de mascarponeroom. Verdeel de rest van de room over de bovenste laag lange vingers.

Stap4

Dek de tiramisu af en laat deze minimaal een paar uur in de koelkast staan zodat hij mooi kan opstijven. Het beste is om hem een hele nacht of in ieder geval meer dan 8 uur te laten opstijven. Strooi vlak voor het serveren de bittere cacao over de tiramisu, bij het strooien is het mogelijk om leuke vormpjes te maken met de cacao.

 

 

 


Gemiddelde beoordeling

(3.9 / 5)

3.9 5 16
Beoordeel dit recept

16 mensen beoordeel dit recept

Gerelateerde recepten
  • Pork Steak

  • Lasagna

  • Pesto Kip Florentine

  • Kip Spinazie Pesto Pasta

  • Geroosterde kalkoen

Recepte reacties:

Reactie (1)

  1. Gepost door S Kooistra op 22 oktober 2016

    Scheidt het eigeel van de eidooiers…
    dit is toch hetzelfde, wat bedoelen jullie nu precies?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

/* */